Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X
Białkowe (Fabios)
Osłonki Białkowe Firmy FABIOS FG

Zastosowanie:
stosowane do małych, średnich i dużych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzono - wędzonych

Specyfika:
Osłonki FABIOS produkowane z wysokogatunkowego kolagenu, doskonałe do wędzenia, odporne, dają się klipsować, podnoszą tradycyjną jakość produkowanych wyrobów. Wszystkie osłonki posiadają atesty PZH.

 
 
Kolor Symbol
naturalny FG
karmelowy FGS
cebulowy FGC-2
mahoniowy FGC-3
łososiowy FGC-8
śliwkowy FGC-9
 
Nadruk:
Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.

Oferowane kalibry:
Ø22, Ø26, Ø28, Ø32, Ø35, Ø37, Ø38, Ø40, Ø45, Ø50, Ø55, Ø60, Ø65, Ø70, Ø75, Ø80, Ø85, Ø90, Ø95, Ø100

Sposób konfekcjonowania:
W rolkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)

Zalety:
  • Nadają wyrobom naturalny, apetyczny wygląd
  • Pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia
  • Dobrze przepuszczają czynniki smakowe i zapachowe
  • Przepuszczalne dla dymu i pary wodnej
  • Wydajne w procesie produkcji
  • Zapewniają możliwość klipsowania na automatach
  • Przyjazne dla środowiska
Osłonki łatwozdejmowalne FGP

Zastosowanie:
Stosowane są do produktów wędliniarskich plasterkowanych

Specyfikacja:
Istnieją trzy stopnie łatwozdejmowalności P1, P2, i P3, osłonki łatwozdejmowalne FABIOS produkowane są z wysokogatunkowego kolagenu, charakteryzują się łatwym obieraniem, nie powodując strat farszu. Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.

Oferowane kalibry:
od Ø45 do Ø80

Sposób konfekcjonowania:
W rolkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)


Osłonki gotowe do użycia RTU

Osłonki typu RTU - z języka angielskiego "ready to use" (gotowe do użycia) posiadają jedną wspólną cechę: nie jest wymagane ich wstępne moczenie, innymi słowy nadają się bezpośrednio do nadziewania farszem po wyjęciu z opakowania. Wszystkie rodzaje osłonek marszczonych, produkowanych przez FABIOS mogą być wykonane w wersji RTU. Osłonka po zmarszczeniu zostaje namoczona w odpowiednim roztworze i zamknięta pod próżnią w worku foliowym. Pozwala to skrócić czas produkcji wędlin i usprawnić jego przebieg. Technologia stosowana przy produkcji osłonek RTU zapewnia ich wysoką jakość i niezbędne właściwości higieniczne. Wszystkie walory osłonek tradycyjnych, do kiełbas surowych czy wiankowych zostają przy tym zachowane.

Zalety
  • osłonka nie wymaga moczenia przed nadziewaniem,
  • nawilżenie osłonki jest powtarzalne,
  • ograniczenie strat związanych z ewentualnym namoczeniem nadmiernej ilości osłonek,
  • szybkość procesu produkcyjnego,
  • ekonomiczność,
  • wysokie walory jakościowe,
  • przepuszczalność dymu i pary wodnej,
  • nadają wyrobom naturalny i apetyczny wygląd.

Zastosowanie
Osłonki typu RTU mają zastosowanie w tych samych typach wędlin jak w przypadku osłonek tradycyjnych, do wędlin surowych czy wiankowych.

Kolory:
Kolory, w których występuje osłonka typu RTU są takie jak w przypadku osłonek tradycyjnych i wiankowych - od naturalnego, poprzez karmel, mahoń czy łosoś. Dodatkowo na życzenie, można indywidualnie dostosować barwę osłonki do potrzeb klienta.

Oferowane kalibry:
W przypadku osłonek prostych: 22, 26, 28, 32, 35, 37, 38, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80.

W przypadku osłonek wiankowych: 32, 33, 35, 38, 40, 43, 45, 47, 50, 52.

Typy osłonek RTU:
FG, FC, FGR, FGL - osłonki proste,
FW, FWR - osłonki wiankowe

Konfekcjonowanie:
  • marszczenie
  • próżniowo pakowane w folii
Sposób użycia
Aplikacja osłonek RTU składa się z 4 etapów: napełnianie, klipsowanie lub wiązanie, obróbka termiczna lub zimnym dymem i schładzanie. Z powodu wstępnego namoczenia osłonki wyeliminowany został pierwszy etap aplikacji. Szczegóły poszczególnych etapów aplikacji osłonki przedstawiono na stronie.
 
Produkty FABIOS są produkowane przy zastosowaniu zasad systemu HACCP oraz posiadają atesty PZH. Gwarantujemy serwis technologiczny, służymy doradztwem, pomocą i doświadczeniem.
 
Osłonki FABIOS do kiełbas surowych FGR + FGL

Zastosowanie
do wszystkich metod produkcji kiełbas surowych i trwałych.

Specyfika:
osłonki FABIOS do kiełbas surowych nadają kiełbasom surowym typowy wygląd i odpowiadają wymaganiom tradycyjnej i nowoczesnej technologii produkcji kiełbas surowych.
 
Kolor:

naturalny

FGR
karmelowy FGRS
 
Oferowane kalibry:
22*, 28*, 32*, 35*, 37*, 38*, 40*, 45*, 50, 55, 58, 60, 65, 70, 75, 80, 85, 100*, 115*
*dotyczy osłonek FGR

Sposób konfekcjonowania:
W rolkach, motkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)

Zalety:
  • nadają wyrobom naturalny, apetyczny wygląd
  • zapewniają szybki proces dojrzewania
  • pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia
  • obsychają równomiernie z farszem
  • sprzyjają równomiernemu wzrostowi pożądanej pleśni
  • wytrzymują duże ciśnienie nadziewania (FGL)

Sposób użycia:
  • klipsowanie na urządzeniach dla osłonek kolagenowych z zastosowaniem klipsów do kolagenu
  • przed użyciem osłonkę moczyć w temperaturze około 20°C w czasie 2-5 minut (dla osłonek marszczonych czas wydłużyć)
  • przy produkcji wędlin stosować wszystkie tradycyjne metody dojrzewania (obróbka zimnym dymem do 30°C).
Produkty FABIOS są produkowane przy zastosowaniu zasad systemu HACCP oraz posiadają atesty PZH. Gwarantujemy serwis technologiczny, służymy doradztwem, pomocą i doświadczeniem.
 
 
Osłonki kolagenowe wiankowe FABIOS FW

Zastosowanie:
Osłonki wiankowe FABIOS można stosować do kiełbas wędzonych i parzono - wędzonych.

Specyfika:
Osłonki wiankowe FABIOS pozwalają wędlinom zachować kształt wianka (okrągłe), półwianka (półokrągłe), klipsowane po 2 lub 3 odcinki naśladujące kształt jelita naturalnego.

Kolor Symbol
naturalny FW
karmelowy FWS
cebulowy FWC-2
mahoniowy FWC-3
łososiowy FWC-8

 
Nadruk:
Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.

Oferowane kalibry:
Ø32, Ø35, Ø38, Ø40, Ø43

Sposób konfekcjonowania:
marszczone po 15 mb lub zgodnie z życzeniem klienta

Zalety:
  • Osłonki wiankowe zapewniają kształt okrągły i apetyczny wygląd
  • Pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia
  • Nadają wyrobom naturalny i trwały kolor po wędzeniu
  • Przepuszczalne dla par i dymu
  • Są wytrzymałe podczas napełniania i klipsowania
  • Gwarantują sprawny i efektywny przebieg procesu technologicznego
  • Obsychają w sposób naturalny z farszem
 
Produkty FABIOS są produkowane przy zastosowaniu zasad systemu HACCP oraz posiadają atesty PZH. Gwarantujemy serwis technologiczny, służymy doradztwem, pomocą i doświadczeniem.
 
 
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych przez firmę P.Z. Panepol sp. z o.o. i oświadczam, iż zostałem poinformowany o prawie żądania dostępu do moich danych osobowych, ich zmiany oraz usunięcia.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres e-mail informacji handlowej i marketingowej od firmy P.Z. Panepol sp. z o.o.

Wyrażam zgodę na korzystanie z telekomunikacyjnego urządzenia końcowego w celu prowadzenia marketingu bezpośredniego.

P.Z. Panepol Sp. z o.o.
Wysogotowo k. Poznania
ul. Bukowska 18
62-081 Przeźmierowo
tel.: +48 061 814 38 22
fax: +48 061 814 36 62
e-mail: panepol@panepol.pl
www.panepol.pl
Bądź na bieżaco z nowościami