P.Z. Panepol Sp. z o.o.
Wysogotowo k. Poznania
ul. Bukowska 18
62-081 Przeźmierowo
Skrobia ziemniaczana
- Skrobia Supernat-P
Opis produktu:
Skrobia ziemniaczana jest otrzymywana z ziemniaków przez mechaniczne oddzielenie ziarenek skrobi od pozostałych części składowych ziemniaka, a następnie wypłukanie, oczyszczenie, wysuszenie, odsianie.
Pochodzenie surowca:
Surowcem do produkcji skrobi ziemniaczanej jest ziemniak skrobiowy pochodzenia polskiego.
Właściwości:
Skrobia jest nierozpuszczalna w zimnej wodzie. Podczas podgrzewania wodnej zawiesiny ziarna skrobi ulegają pęcznieniu, a następnie kleikowaniu. Lepkość kleiku skrobiowego jest cechą charakterystyczną skrobi o dużym znaczeniu praktyczny
Wykorzystanie:
W przemyśle spożywczym, chemicznym, włókienniczym, papierniczym, w gospodarstwie domowym do krochmalenia bielizny, do wypieku ciast, do zagęszczania zup i sosów itp., jak również do celów technicznych w różnych gałęziach przemysłu.
- Skrobia Preżelatynizowana
Opis produktu:
Skrobia preżelatynizowana to produkt otrzymany przez termiczną obróbkę skrobi ziemniaczanej.
Pochodzenie surowca:
Surowcem do produkcji skrobi ziemniaczanej jest ziemniak skrobiowy pochodzenia polskiego.
Właściwości:
Skrobia preżelatynizowana jest produktem pęczniejącym na zimno.
Wykorzystanie:
Stosowana jest jako wypełniacz i środek zagęszczający do produktów spożywczych zwłaszcza dla tych, które nie wymagają gotowania. Używana jest jako środek tekstotwórczy i zagęszczający do produkcji dressingów, nadzień owocowych, deserów w proszku...
- Skrobia Supernat – M E1420
Opis produktu:
SUPERNAT - M E-1420 jest otrzymywany w procesie estryfikacji skrobi ziemniaczanej bezwodnikiem kwasu octowego
Pochodzenie surowca:
Surowcem do produkcji SUPERNAT – M E-1420 jest skrobia ziemniaczana otrzymywana z ziemniaków skrobiowych pochodzenia polskiego
Właściwości:
Wysoka stabilność parametrów reologicznych w różnych środowiskach oraz warunkach procesu technologicznego
Wykorzystanie:
Polecana jest do produkcji makaronów, zup, nadzień cukierniczych, mrożonych ciast owocowych, wyrobów ciastkarskich i piekarskich, koncentratów w proszku, jogurtów smakowych, powłok ochronnych warzyw suszonych, sosów, marynat, deserów