P.Z. Panepol Sp. z o.o.
Wysogotowo k. Poznania
ul. Bukowska 18
62-081 Przeźmierowo
Olej spożywczy
Rafinowany olej słonecznikowy
Olej tłoczony z nasion słonecznika należy do najczęściej używanych w polskiej i europejskiej kuchni tłuszczów roślinnych. Cechuje się wysoką zawartością witaminy E oraz bogactwem fitosteroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jako produkt spożywczy stosowany jest na zimno do kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek, sosów, dresingów, czy majonezów domowych. Proces rafinacji umożliwia uzyskanie produktu o znacznie wyższej temperaturze dymienia, przez co przetworzony olej słonecznikowy idealnie nadaje się do smażenia, podsmażania, grillowania i pieczenia.
Olej tłoczony z nasion słonecznika należy do najczęściej używanych w polskiej i europejskiej kuchni tłuszczów roślinnych. Cechuje się wysoką zawartością witaminy E oraz bogactwem fitosteroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jako produkt spożywczy stosowany jest na zimno do kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek, sosów, dresingów, czy majonezów domowych. Proces rafinacji umożliwia uzyskanie produktu o znacznie wyższej temperaturze dymienia, przez co przetworzony olej słonecznikowy idealnie nadaje się do smażenia, podsmażania, grillowania i pieczenia.
Zastosowanie:
Rafinowany olej słonecznikowy znajduje szerokie zastosowanie zarówno w warunkach domowych (do smażenia, grillowania, pieczenia, a także jako dodatek do dań zimnych, sałatek i dipów) jak i na skalę przemysłową np. w branży mięsnej: przy produkcji tatara, wyrobów garmażeryjnych, branży owocowo-warzywnej: warzywa marynowane w oleju, branży ciastkarsko-piekarskiej.
Specyfika:
Olej roślinny powstały z najwyższej jakości ziaren słonecznika, na drodze zaawansowanego procesu rafinacji. Charakteryzuje się jasnożółta barwą i prawie niewyczuwalnym zapachem. Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej, utrzymuje trwałość do około roku.
Zalety:
• Nie zmienia smaku i zapachu potraw,
• Bogate źródło witaminy E, która ma działanie przeciwutleniające,
• Wolny od organizmów zmodyfikowanych genetycznie,
• Dzięki rafinacji jest bardziej odporny na wysokie temperatury niż olej nierafinowany,
• Łatwy w przechowywaniu,
• Wysokiej jakości potwierdzonej certyfikatami i analizą laboratoryjną
Sposób konfekcjonowania:
W butelkach 5l, 10l, możliwy jest również zakup cysterny.