P.Z. Panepol Sp. z o.o.
Wysogotowo k. Poznania
ul. Bukowska 18
62-081 Przeźmierowo
Białkowe (Fabios)
Osłonki Białkowe Firmy FABIOS FG
Zastosowanie:
stosowane do małych, średnich i dużych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzono - wędzonych
Specyfika:
Osłonki FABIOS produkowane z wysokogatunkowego kolagenu, doskonałe do wędzenia, odporne, dają się klipsować, podnoszą tradycyjną jakość produkowanych wyrobów. Wszystkie osłonki posiadają atesty PZH.
Zastosowanie:
stosowane do małych, średnich i dużych kiełbas oraz innych wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzono - wędzonych
Specyfika:
Osłonki FABIOS produkowane z wysokogatunkowego kolagenu, doskonałe do wędzenia, odporne, dają się klipsować, podnoszą tradycyjną jakość produkowanych wyrobów. Wszystkie osłonki posiadają atesty PZH.
Kolor | Symbol |
|
naturalny | FG | |
karmelowy | FGS | |
cebulowy | FGC-2 | |
mahoniowy | FGC-3 | |
łososiowy | FGC-8 | |
śliwkowy | FGC-9 |
Nadruk:
Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.
Oferowane kalibry:
Ø22, Ø26, Ø28, Ø32, Ø35, Ø37, Ø38, Ø40, Ø45, Ø50, Ø55, Ø60, Ø65, Ø70, Ø75, Ø80, Ø85, Ø90, Ø95, Ø100
Sposób konfekcjonowania:
W rolkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)
Zalety:
Zastosowanie:
Stosowane są do produktów wędliniarskich plasterkowanych
Specyfikacja:
Istnieją trzy stopnie łatwozdejmowalności P1, P2, i P3, osłonki łatwozdejmowalne FABIOS produkowane są z wysokogatunkowego kolagenu, charakteryzują się łatwym obieraniem, nie powodując strat farszu. Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.
Oferowane kalibry:
od Ø45 do Ø80
Sposób konfekcjonowania:
W rolkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)
Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.
Oferowane kalibry:
Ø22, Ø26, Ø28, Ø32, Ø35, Ø37, Ø38, Ø40, Ø45, Ø50, Ø55, Ø60, Ø65, Ø70, Ø75, Ø80, Ø85, Ø90, Ø95, Ø100
Sposób konfekcjonowania:
W rolkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)
Zalety:
- Nadają wyrobom naturalny, apetyczny wygląd
- Pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia
- Dobrze przepuszczają czynniki smakowe i zapachowe
- Przepuszczalne dla dymu i pary wodnej
- Wydajne w procesie produkcji
- Zapewniają możliwość klipsowania na automatach
- Przyjazne dla środowiska
Zastosowanie:
Stosowane są do produktów wędliniarskich plasterkowanych
Specyfikacja:
Istnieją trzy stopnie łatwozdejmowalności P1, P2, i P3, osłonki łatwozdejmowalne FABIOS produkowane są z wysokogatunkowego kolagenu, charakteryzują się łatwym obieraniem, nie powodując strat farszu. Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.
Oferowane kalibry:
od Ø45 do Ø80
Sposób konfekcjonowania:
W rolkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)
Osłonki gotowe do użycia RTU
Osłonki typu RTU - z języka angielskiego "ready to use" (gotowe do użycia) posiadają jedną wspólną cechę: nie jest wymagane ich wstępne moczenie, innymi słowy nadają się bezpośrednio do nadziewania farszem po wyjęciu z opakowania. Wszystkie rodzaje osłonek marszczonych, produkowanych przez FABIOS mogą być wykonane w wersji RTU. Osłonka po zmarszczeniu zostaje namoczona w odpowiednim roztworze i zamknięta pod próżnią w worku foliowym. Pozwala to skrócić czas produkcji wędlin i usprawnić jego przebieg. Technologia stosowana przy produkcji osłonek RTU zapewnia ich wysoką jakość i niezbędne właściwości higieniczne. Wszystkie walory osłonek tradycyjnych, do kiełbas surowych czy wiankowych zostają przy tym zachowane.
Zalety
Zastosowanie
Osłonki typu RTU mają zastosowanie w tych samych typach wędlin jak w przypadku osłonek tradycyjnych, do wędlin surowych czy wiankowych.
Kolory:
Kolory, w których występuje osłonka typu RTU są takie jak w przypadku osłonek tradycyjnych i wiankowych - od naturalnego, poprzez karmel, mahoń czy łosoś. Dodatkowo na życzenie, można indywidualnie dostosować barwę osłonki do potrzeb klienta.
Oferowane kalibry:
W przypadku osłonek prostych: 22, 26, 28, 32, 35, 37, 38, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80.
W przypadku osłonek wiankowych: 32, 33, 35, 38, 40, 43, 45, 47, 50, 52.
Typy osłonek RTU:
FG, FC, FGR, FGL - osłonki proste,
FW, FWR - osłonki wiankowe
Konfekcjonowanie:
Aplikacja osłonek RTU składa się z 4 etapów: napełnianie, klipsowanie lub wiązanie, obróbka termiczna lub zimnym dymem i schładzanie. Z powodu wstępnego namoczenia osłonki wyeliminowany został pierwszy etap aplikacji. Szczegóły poszczególnych etapów aplikacji osłonki przedstawiono na stronie.
Osłonki typu RTU - z języka angielskiego "ready to use" (gotowe do użycia) posiadają jedną wspólną cechę: nie jest wymagane ich wstępne moczenie, innymi słowy nadają się bezpośrednio do nadziewania farszem po wyjęciu z opakowania. Wszystkie rodzaje osłonek marszczonych, produkowanych przez FABIOS mogą być wykonane w wersji RTU. Osłonka po zmarszczeniu zostaje namoczona w odpowiednim roztworze i zamknięta pod próżnią w worku foliowym. Pozwala to skrócić czas produkcji wędlin i usprawnić jego przebieg. Technologia stosowana przy produkcji osłonek RTU zapewnia ich wysoką jakość i niezbędne właściwości higieniczne. Wszystkie walory osłonek tradycyjnych, do kiełbas surowych czy wiankowych zostają przy tym zachowane.
Zalety
- osłonka nie wymaga moczenia przed nadziewaniem,
- nawilżenie osłonki jest powtarzalne,
- ograniczenie strat związanych z ewentualnym namoczeniem nadmiernej ilości osłonek,
- szybkość procesu produkcyjnego,
- ekonomiczność,
- wysokie walory jakościowe,
- przepuszczalność dymu i pary wodnej,
- nadają wyrobom naturalny i apetyczny wygląd.
Zastosowanie
Osłonki typu RTU mają zastosowanie w tych samych typach wędlin jak w przypadku osłonek tradycyjnych, do wędlin surowych czy wiankowych.
Kolory:
Kolory, w których występuje osłonka typu RTU są takie jak w przypadku osłonek tradycyjnych i wiankowych - od naturalnego, poprzez karmel, mahoń czy łosoś. Dodatkowo na życzenie, można indywidualnie dostosować barwę osłonki do potrzeb klienta.
Oferowane kalibry:
W przypadku osłonek prostych: 22, 26, 28, 32, 35, 37, 38, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70, 75, 80.
W przypadku osłonek wiankowych: 32, 33, 35, 38, 40, 43, 45, 47, 50, 52.
Typy osłonek RTU:
FG, FC, FGR, FGL - osłonki proste,
FW, FWR - osłonki wiankowe
Konfekcjonowanie:
- marszczenie
- próżniowo pakowane w folii
Aplikacja osłonek RTU składa się z 4 etapów: napełnianie, klipsowanie lub wiązanie, obróbka termiczna lub zimnym dymem i schładzanie. Z powodu wstępnego namoczenia osłonki wyeliminowany został pierwszy etap aplikacji. Szczegóły poszczególnych etapów aplikacji osłonki przedstawiono na stronie.
Produkty FABIOS są produkowane przy zastosowaniu zasad systemu HACCP oraz posiadają atesty PZH. Gwarantujemy serwis technologiczny, służymy doradztwem, pomocą i doświadczeniem.
Osłonki FABIOS do kiełbas surowych FGR + FGL
Zastosowanie
do wszystkich metod produkcji kiełbas surowych i trwałych.
Specyfika:
osłonki FABIOS do kiełbas surowych nadają kiełbasom surowym typowy wygląd i odpowiadają wymaganiom tradycyjnej i nowoczesnej technologii produkcji kiełbas surowych.
Zastosowanie
do wszystkich metod produkcji kiełbas surowych i trwałych.
Specyfika:
osłonki FABIOS do kiełbas surowych nadają kiełbasom surowym typowy wygląd i odpowiadają wymaganiom tradycyjnej i nowoczesnej technologii produkcji kiełbas surowych.
Kolor: | |||
naturalny |
FGR | ||
karmelowy | FGRS |
Oferowane kalibry:
22*, 28*, 32*, 35*, 37*, 38*, 40*, 45*, 50, 55, 58, 60, 65, 70, 75, 80, 85, 100*, 115*
*dotyczy osłonek FGR
Sposób konfekcjonowania:
W rolkach, motkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)
Zalety:
Sposób użycia:
22*, 28*, 32*, 35*, 37*, 38*, 40*, 45*, 50, 55, 58, 60, 65, 70, 75, 80, 85, 100*, 115*
*dotyczy osłonek FGR
Sposób konfekcjonowania:
W rolkach, motkach lub marszczone (w batonach o różnych długościach)
Zalety:
- nadają wyrobom naturalny, apetyczny wygląd
- zapewniają szybki proces dojrzewania
- pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia
- obsychają równomiernie z farszem
- sprzyjają równomiernemu wzrostowi pożądanej pleśni
- wytrzymują duże ciśnienie nadziewania (FGL)
Sposób użycia:
- klipsowanie na urządzeniach dla osłonek kolagenowych z zastosowaniem klipsów do kolagenu
- przed użyciem osłonkę moczyć w temperaturze około 20°C w czasie 2-5 minut (dla osłonek marszczonych czas wydłużyć)
- przy produkcji wędlin stosować wszystkie tradycyjne metody dojrzewania (obróbka zimnym dymem do 30°C).
Produkty FABIOS są produkowane przy zastosowaniu zasad systemu HACCP oraz posiadają atesty PZH. Gwarantujemy serwis technologiczny, służymy doradztwem, pomocą i doświadczeniem.
Osłonki kolagenowe wiankowe FABIOS FW
Zastosowanie:
Osłonki wiankowe FABIOS można stosować do kiełbas wędzonych i parzono - wędzonych.
Specyfika:
Osłonki wiankowe FABIOS pozwalają wędlinom zachować kształt wianka (okrągłe), półwianka (półokrągłe), klipsowane po 2 lub 3 odcinki naśladujące kształt jelita naturalnego.
Zastosowanie:
Osłonki wiankowe FABIOS można stosować do kiełbas wędzonych i parzono - wędzonych.
Specyfika:
Osłonki wiankowe FABIOS pozwalają wędlinom zachować kształt wianka (okrągłe), półwianka (półokrągłe), klipsowane po 2 lub 3 odcinki naśladujące kształt jelita naturalnego.
Kolor | Symbol | |
naturalny | FW | |
karmelowy | FWS | |
cebulowy | FWC-2 | |
mahoniowy | FWC-3 | |
łososiowy | FWC-8 |
Nadruk:
Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.
Oferowane kalibry:
Ø32, Ø35, Ø38, Ø40, Ø43
Sposób konfekcjonowania:
marszczone po 15 mb lub zgodnie z życzeniem klienta
Zalety:
Osłonki FABIOS można drukować dowolnymi wzorami według życzeń klientów.
Oferowane kalibry:
Ø32, Ø35, Ø38, Ø40, Ø43
Sposób konfekcjonowania:
marszczone po 15 mb lub zgodnie z życzeniem klienta
Zalety:
- Osłonki wiankowe zapewniają kształt okrągły i apetyczny wygląd
- Pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia
- Nadają wyrobom naturalny i trwały kolor po wędzeniu
- Przepuszczalne dla par i dymu
- Są wytrzymałe podczas napełniania i klipsowania
- Gwarantują sprawny i efektywny przebieg procesu technologicznego
- Obsychają w sposób naturalny z farszem
Produkty FABIOS są produkowane przy zastosowaniu zasad systemu HACCP oraz posiadają atesty PZH. Gwarantujemy serwis technologiczny, służymy doradztwem, pomocą i doświadczeniem.